Te kluski są nieziemsko smaczne, a przepis prosty. Knedle z morelami robi się w pół godziny
Marillenknödel, czyli knedle z morelami to danie doskonale znane Austriakom. Tradycyjne knedle są bardzo słodkie i podaje się je na obiad. Ale takie kluski z morelami mogą też być zaserwowane jako sycący deser lub na kolację. Jeśli kochasz posiłki na słodko, to ten przepis jest dla ciebie.
Jak zrobić knedle z morelami?
To przepis, który znalazłam w jednym z austriackich przewodników. Ciasto na knedle w połowie składa się z twarogu, stąd finalnie jest tak delikatne. Każda kluska kryje całą morelę i sporą ilość cukru. Jeśli chcesz, śmiało możesz dać mniej cukru – w przepisie to cała kostka, którą wkłada się w miejsce pestki. Ten zabieg sprawia, że podczas gotowania cukier się rozpuszcza, a wnętrze kluski jest miękkie, słodkie i soczyste.
Ważne, aby knedle z morelami gotować delikatnie: kiedy kluski trafią już do garnka, pilnuj, aby woda nie bulgotała, bo to może sprawić, że się rozpadną. Knedle obowiązkowo podaje się z bułką tartą przesmażoną na masełku, dodatkowo, aby było jeszcze bardziej słodko, można je oprószyć cukrem pudrem.
Przepis: Knedle z morelami (Marillenknödel)
Słodkie kluski wypełnione całymi morelami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Austriacka
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 673 w każdej porcji
Składniki
- 250 g twarogu
- 2 łyżeczki oleju
- 1 jajko
- 200 g mąki
- szczypta soli
- 9 moreli
- 9 kostek cukru
do podania:
- 6 łyżek bułki tartej
- 40 g masła
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Szykowanie ciasta i moreliTwaróg, jajko, mąkę, oliwę i szczyptę soli zagnieć na gładkie ciasto. Wyjmij pestki z moreli, ale staraj się nie rozkroić owoców na pół.
- Robienie knedliW każdą morelę włóż kostkę cukru. Ciasto podziel na 16 części i obłóż nim owoce tworząc knedle. Zagotuj lekko osoloną wodę. Kładź knedle na wrzątek i od razu zmniejsz ogień. Gotuj 7-10 minut. W tym czasie na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą.
- Podawanie knedliGotowe knedle obtocz w bułce z masłem i posyp cukrem pudrem.
Knedle można udekorować świeżymi listkami mięty albo melisy. Można też dołożyć na talerz kleks kwaśnej śmietany. W wersji deserowej gorące knedle z bułką można zaserwować z gałką lodów waniliowych. Bardzo polecam taką wersję – jadłam kiedyś taki deser w jednej z berlińskich restauracji. Nie jest to niskokaloryczny deser, ale zdecydowanie wart grzechu.
Tak robiły knedle austriackie babcie
Przepis na knedle z ciastem na bazie twarogu jest dziś bardzo popularny ze względu na szybkość wykonania. Jednak warto pamiętać, że oryginalne knedle to ciasto ziemniaczane, wymagające gotowania ziemniaków i ich tłuczenia, co znacznie wydłuża czas przygotowania klusek i zniechęca wiele osób. Jeśli chcesz jednak zrobić knedle na bazie ziemniaków, wystarczy w przepisie podmienić twaróg na gotowane ziemniaki.